Onder handen


Links op de tafel liggen dwars- en langsstijlen waar een soort deurtjes van gemaakt worden. Deze stijlen omvatten een grenen paneel en vormen samen een deurtje. Rechtsonder op de foto zijn deze deurtjes te zien. De stijlen en de panelen zijn gemaakt van grenen en dit grenen is afkomstig van hele grote kisten. De kwaliteit van dit hout is soms beter dan van het grenen wat men in de handel kan kopen.
Van 4 deurtjes maak ik een smal hoog kastje.Hier liggen stroken van ca 1 meter lang. De stroken zijn van kops verlijmd hardhout in verschillende kleuren. Als deze stroken een tijdje gelegen hebben is de spanning van het lijmen er uit en dan worden ze op maat gemaakt en samengesteld tot een hardhouten paneel wat in een tafelblad komt te liggen. Het paneel zal ca 80 bij 90cm worden en de tafel wordt 3 meter lang.
De stroken die op de middelste foto te zien zijn vormen de toplaag van een hardhouten paneel. Dit paneel gaat uit 3 lagen bestaan en de middelste en onderste laag van dit paneel zijn niet te zien dus daar gebruik ik gewone lange stroken voor van hout wat een minder mooie kleur heeft. Hier ben ik zo'n strook aan het zagen.