Werkbankkast

Voor een werk moest ik een keer in Zuid-Limburg zijn in een van de werkplaatsen die bij een kolenmijn hoorden. Daar stond een werkbank waar het hout totaal verrot van was. Er lag een dunne staalplaat op als tafelblad.
De werkbank is ooit ter plekke gemaakt door een leerling. De kast is netjes gelast en de zij- en achterplaat zijn er met kleine nageltjes tegenaan gezet maar de maten links en rechts zijn niet gelijk. Het is dus een ambachtelijk gemaakte kast, maar niet helemaal recht.
Ik heb het hout onderin en van de legplank vervangen door naaldhout. Dit is licht van kleur. Het is afgewerkt met een 1K olie. Tussen de planken zitten veren van een andere houtsoort.
De rand van het tafelblad is gemaakt van garapa en dit is geolied. De panelen die in het tafelblad liggen zijn van verschillende houtsoorten. De panelen zijn afgewerkt met watergedragen vloerlak.
Voor de rest is het tafelblad hetzelfde als dat van tafel nr 11.

De afmetingen van het tafelblad zijn: Breed 78 cm, lang 188 cm.

De hoogte van de kast is 90cm.

Onder de kast zitten 4 poten die apart op hoogte instelbaar zijn. Dit is handig als de vloer niet vlak is. Onder de poten zit een schijf projekttapijt verlijmd.

De 4 laden zijn van ijzer, gelast en met kleine nageltjes in elkaar gezet. Toen ik de kast binnen kreeg lagen er metalen onderdelen in de laden en die waren aan het roesten. Om te voorkomen dat er iets in de la komt te liggen wat vies zou worden door roest, heb ik de hele binnenkant van de la bekleed met grenenhout. De voorkant van de la was orgineel open en ook die voorkant heb ik dichtgemaakt met hout en daar een beukenhouten greep aan gezet. De kast is ws 80 jaar oud en in die tijd bestonden er nog geen super licht lopen ladegeleidingen. Als de la open getrokken wordt schuift gewoon ijzer over ijzer.


Omdat de kast gemaakt is door een leerling, is niet alles recht. Het tafelblad wat ik er op gemaakt is wel recht en ik heb dat met schroeven aan het ijzeren onderstel vast gemaakt. Die schroeven heb ik echter niet allemaal vast aangetrokken omdat ik het blad dan ook krom trek.
Om die reden adviseer ik om de kast niet aan het blad op te tillen, maar als deze verplaatst moet worden, dat te doen met een meubelhondje.